
Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin TBMM’ye yaptığı sunum, yeni Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) büyüklüğüne ışık tuttu. Bakan Nebati’nin sunumunun ardından alınan bilgilere göre, yeni KGF paketinin büyüklüğünün en az 70 milyar TL olması bekleniyor.
İş dünyasının sermaye ihtiyacı ile ilgili çalışmalara vurgu yapılarak, uzun zamandır beklenen Kredi Garanti Fonu’nun büyüklüğü ortaya çıkmaya başladı.
Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bakanlığın 2023 bütçesine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Planlama ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunumda, 7 milyar liranın Kredi Garanti Fonu’na (KGF) aktarılacağını söyledi. Şimdiye kadarki kredi garanti fonu ve mevduat faizi örnekleri dikkate alındığında bunun 70 milyar liralık bir paket büyüklüğüne tekabül ettiği hesaplanıyor. Edinilen yeni bilgilere göre Hazine Bakanlığı bu tutara yakın bit miktarda bir paket hazırlığı yapıyor.
KGF KEFALETİNDE BAKİYELERİN TUTARI 10 KAT DAHA YÜKSELTİLDİ
Geçtiğimiz gün MÜSİAD EXPO 2022 Fuarıa giden ve burada bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KGF’de finansman ulaşımında bir sıkıntı yaşamamış olan firmaları dışarıda bırakacaklarını söylemişti. Nebati, genç girişimciler için temin edilen Hazine Destekli Kredilerde uygulanan sıfır faizli kredi limitlerinde 100 bin liranın 300 bin liraya çıkardıklarını aktarmıştı.
Bakan Nureddin Nebati’nin bu açıklamaları sonrasında Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürkan, KGF paketi çalışmalarının sonuna yaklaşırken, Aralık ayı ortasında yeni bir paketin açıklanacağını söyledi. En son açıklanan 60 milyar TL’lik KGF paketinin ardından iş dünyası, Bakanlık ile yeni bir destek paketi için görüşmelere başladı. Özel bankalardan ucuz kredi temin edemeyen şirket yetkilileri, artan fonlama maliyetleri ve krediye ulaşamama sorunları nedeniyle yatırım yapamayacaklarını söyledi.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, KGF destek paketini açıklayarak, “Bize göre KGF’yi sadece işletme sermayesi ile değil, uzun vadeli yatırımlarla da destekleyerek teminat miktarını daha da artıracağız.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, özellikle enerji maliyetlerinin 4-5 kat arttığını ve iş adamlarının sermaye ihtiyacını artırdığını söyledi. Bahar, üretim ve ihracat için KGF desteğinin ekim ayında başlamasının şart olduğunu aktardı.
Türkiye Plastik Sanayii Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Erol, yeni bir kredi garanti fonu paketinin getirilmesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, şunları kaydetti: Kapasite sınırına ulaşan ihracatçılar yeni yatırımlar yapabilirler. Özellikle bahsettiğim ileri teknoloji ürünler için bunun artırılması çok önemli ve plastik sektöründe inovasyona yönelik çok sayıda yeni yatırım yapılıyor” dedi. İhracatın devam etmesi ve büyümesi için sanayici ve ihracatçılara kapılarını açmak.”